Fårö

Fårö

Att häva att Fårö skulle vara bortglömt kanske skulle möta en del mothugg. Dock är det en ö med mycket att göra och med många sevärdheter, som ofta glöms bort i skuggan av andra turistmål. Om man inte ensamt reser till Gotland för just Fårö, är det dock definitivt inte något som bör missas. Här ser du enastående raukar, lummiga trädgårdar med vindsnurror, djur, hantverk och ibland konstverk. Många av landets konstärer är verksamma på Fårö och det finns ibland popup-gallerier som inte bör missas. De här kan hittas på sidor om Gotland som samlar evenemang och allmänt skriver om ön.

 

Ta sig hit

Att ta sig till Fårö är enkelt, men kan ta lite tid. Från Visby kan du räkna med ungefär 50 minuters körning till Fårösunds Färjeläge, varifrån färjan till Fårö går. Det finns ingen landsförbindelse till ön, så färjan är egentligen det enda alternativet om man är bilburen. Den som cyklar eller vandra kan helt sonika gå på färjan.

Kommer du hit med bil under högsäsong är det bra att undvika de värsta rusningstimmarna. Kön kan nämligen bli väldigt lång – ibland så lång som två timmar innan det är din tur att köra på färjan. Har du hamnat i en lång kö finns flertalet krogar, kioskar och även en mataffär där du kan handla något gott att ha i bilen medan du väntar. Överlag är Fårö definitivt värt ett besök.

Vindsnurror, djur, hantverk och mer?

Vindsnurror må vara ett exempel, men Fårö är känt för sin vackra miljö och husen som finns i dem. Det handlar ofta om lummiga trädgårdar med vackra detaljer i alla dess slag. Förutom vindsnurror kan en typisk trädgård i Fårö innehålla djur (får framförallt), jordgubbar, stenmurar och andra saker. Att bara åka runt på ön och suga in sig miljön är tillräckligt skäl för att åka hit.

Sevärdheter

  • Raukarna
  • Naturreservatet Digerhuvud
  • Fårö Kyrka
  • Sudersand
  • Ekeviken

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *