Nordkorea

Billigt resmål

Nordkorea är ett resmål som lockar många. Det är ett av världens mest slutna länder och mystiken kring landet är stor. Vill man åka hit är det knappast någon spontanresa man gör. Istället krävs det att resan bokas så att du möter upp en guide när du väl kommer in i landet.

Uppdatering: Obs! Läget är idag (maj 2017) ostabilt i regionen. Utrikesdepartement har för närvarande inte utfärdat någon varning för resor till landet. Likväl uppmanas försiktighet, då situationen kan trappas upp mycket fort. 

Håller upp en fasad

Många som varit i Nordkorea upplever att landet visar upp en fasad för sina besökare. Turister vittnar om tomma restauranger, varor i butiker som inte går att köpa och om tomma hotellrum. Här finns en hel del myter och skrönor. Hur mycket av det som sägs, och som faktiskt är sant, är svårt att svara på.

 

Att ta sig hit

Nordkorea har svaga kommunikationer med omvärlden. Faktum är att det endast finns reguljära transportförbindelser med två andra länder – Kina och Ryssland. Vill man åka till Nordkorea behöver man alltså ta sig hit först. Det mest bekväma och enkla sättet är troligtvis att ta sig till Peking, och därifrån ta sig vidare till Pyongyang, som är huvudstaden i Nordkorea.

Även om flyg går snabbare och är mer bekvämt, är det inte det billigaste. Vill man resa hit på budget är det bästa sättet att åka tåg från kinesiska Dandong. Vill man ta sig till landet via Ryssland kan går det flyg från Vladivostock till Pyongyang, eller tåg över gränsen via Khasan. Vill du åka tåg nästan hela vägen, kan du åka med transsibiriska järnvägen direkt från Moskva. Restiden är dock lång.

Uppdatering: Det är i dagsläget, maj 2017, inte möjligt att ta sig med tåg från Ryssland till Pyongyang. Tåget stannar i Tumangang och det är inte möjligt att ta sig vidare till huvudstaden med tåg. 

Foto: Telegraph

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *